Kom i gang med gokart med det rigtige kartingudstyr
Kartingstyr kan være svær at navigere i som ny i motorsporten. I dette blogindlæg kigger vi på, hvad du skal bruge for at komme i gang med gokart i forhold til, hvilket kartingudstyr der er nødvendigt. Derudover har vi sammensat et par pakkeløsninger, som du kan gøre brug af.
Det kan være svært at danne sig et overblik over, hvilket kartingudstyr der er det rigtige for dig, din søn eller din datter, når I skal i gang med gokart. Det er en verden med et bredt udvalg af beklædning og tilbehør til gokart, og det kan være svært at beslutte sig for mærker og ikke mindst hvilke produkter, som opfylder kravene nationalt og internationalt.
Kartingudstyr: Køretøj
I gokart er der høje krav fra FIA, som skal beskytte kørerne bedst muligt. FIA styrer CIK (Commission Internationale de Karting) som er den primære internationale sanktion inden for kartracing. Det blev grundlagt i 1962 og har hovedkontor i Paris, Frankrig. I 2000 sluttede CIK sig med FIA.
Sikkerhed er derfor en vigtig del af sporten som er højt prioriteret. Derfor er det vigtigt at holde øje med CIK godkendelsen på diverse kartingudstyr, da disse internationale krav oftest også anvendes i de nationale mesterskaber godkendt af DASU.
De vigtigste produkter til at komme i gang med indenfor kartingbeklædning er en køredragt, kørehandsker, køresko og en kartinghjelm. Nedenfor vil vi uddybe produkterne, og samtidig komme med vores viden om branchen, så du også får indsigt i, hvad “normalen” og tendenserne er.
Kartingdragt
Indenfor kartingdragte er der et bredt udvalg af forskellige mærker, hvor det er muligt at købe dem i forskellige farver i standard størrelser. Flere mærker bevæger sig over i speciallavede kartingdragte med eget design og på skræddersyet mål. Blandt de første på markedet indenfor specialdesignet kartingdragte var Freem first-mover. Med Freem er det muligt at få dragtene lavet efter egne mål, logoer, flag, mobilholdere, blyantholder, design mv. Læs mere om Freem kartingdragte her. Prisen på Freem kartingdragte starter fra 4.500 kr. inkl. moms.
Det er modsat køredragte til banesport ikke et krav at en kartingdragt er brandhæmmende, og det er derfor ikke noget som du skal være opmærksom på ved køb at en dragt til gokart.
Tendenser
De seneste 10 år er det blevet utrolig populært for gokart teams at skille sig ud ved at få lavet køredragte med eget design, så man kan se, hvem der kører hvor. Det har også en fordel for sponsorerne, så de lettere kan følge med, og ikke mindst få indflydelse, som kan være i forhold til dragtens farver samt placeringer af logoer.
Det er langt fra alle, som har økonomi til at køre i de store topteams, og derfor vælger størstedelen af kørerne selv at få designet deres egen køredragt, hvor de selv kan bestemmer, hvor der skal gøres plads til deres personlige sponsorer, samt hvilke farver de ønsker sig. Freem er kendt for sine gode italienske kvalitet, og derfor ses det også, at størstedelen af danske og udenlandske teams netop bruger Freem som leverandør.
Ribbensbeskytter
Som ny i gokart finder man hurtigt ud af, hvor hårdt det er fysisk at køre. Det er ikke unormalt at bøje ribben på grund af ujævnheder, curbs, g-påvirkninger og sammenstød med andre kørere. Derfor bruger alle ribbensbeskyttere som er meget stødabsorberende. Hvis du drømmer om at køre i udlandet, hvor der er endnu mere greb end i Danmark er det umuligt at gennemføre løb uden en solid ribbensbeskytter.
Der er mange alternativer på markedet som er tynde og bløde, og det er ikke en holdbar løsning. Vi anbefaler en stærk karting ribbensbeskytter, som du kan bruge i mange år, og som gør, du er i stand til at gennemføre dine løb. Bukkede ribben kan tage flere uge-måneder at komme sig over, så det er ikke her der skal gås på kompromis.
Der findes to modeller fra Freem i aluminium og karbon, som fås til børn og voksne.
- Freem BRAVE Aluminium ribbensbeskytter til mellem 1.099-1.249 kr.
- Freem BRAVE Carbon ribbensbeskytter til 1.499 kr.
Karting undertøj
Du kan sagtens anvende skiundertøj eller almindeligt tøj som kartingudstyr. Det kan være en t-shirt under din karting dragt. Der er ikke et krav om at køretøj skal være brandhæmmende. Vi anbefaler af have noget indenunder dragten, og helst svedtranspoterende undertøj indenunder. Det gør at dragten ikke behøver at blive vasket over en løbsweekend.
Freem har udviklet en langærmet t-shirt som har et tykkere materiale på brystet, da vinden kan gøre dig kold på brystet. Til de varmere dage vil en Freem t-shirt være en god løsning. For at holde en god hjelm hygiejne anbefaler vi en balaclava som er svedtranspoterende. Det er muligt at få printet logoer både på langærmet t-shirts.
- Freem T-SHIRT UP 16 K – LS langærmet t-shirt til 599 kr.
- Freem T-SHIRT UP 16 K t-shirts til 425 kr.
- Freem BALACLAVA UP 16 K balaclava til 215 kr.
Kartingudstyr: Sko
Kartingsko kræver ikke en special CIK godkendelse. Det ses faktisk at nogle i regnvejr har haft regn støvler på, trods det at man ikke kan kalde det kartingudstyr. Det problem er dog løst med et Freem sko cover specielt lavet til kartingsko. Kartingsko er lavet så de er tætsiddende og med en tynd sål, som giver bedst mulig føling med speederen og bremsen.
Der findes standard modeller samt muligheder for at specialdesigne kartingsko. Priser for specialdesignet kartingsko er 2299 kr. Freem har også et standard udvalg i sort/sølv og navyblå/sølv i italiensk læder.
- Freem Sort/Sølv D07K sko til 1.199 kr.
- Freem Navyblå/Sølv D07K sko til 1.199 kr.
Kartingudstyr: Handsker
Handsker til gokart fås i mange typer design og forskellige mærker. Det er vigtigt at finde en handske med et ordentlig greb i håndfladen, da der kommer mange vibrationer fra rattet som kræver et fast greb. Freem har én model i tre farver. Læs mere om Freem karting handsker Spidertouch 2 her.
Gokart hjelme
Gokart hjelme er det vigtigste kartingudstyr. Hjelme til gokart skal ikke være brandhæmmende, men det ses at nogle vælger det når de nærmer sig de sidste år af deres kartingtid, hvis de skal køre racerbiler, hvor det er et krav. Brandhæmmende hjelme er dyrere men også lettere i vægt, hvilket kan være en fordel.
Karting hjelme har FIA godkendelse SNELL 2015, som betyder at hjelmen kan bruges i nationale og internationale løb. Det er altså ikke en billig scooter hjelm du skal bruge. Prioriter sikkerheden.
De forskellige hjelmmærker har ofte modeller til børn og til vokse, og derfor bør du søge vejledning eller læse dig til, hvilken hjelm der passer dig eller dit barn. Vi vil gerne hjælpe, hvis du har brug for det – Kontakt os her.
Det mest populære mærker er klart Arai hjelme og Bell hjelme. De har været førende de seneste 15-20 år, og sidder stadig på størstedelen af markedet grundet design, kvalitet og sikkerhed. Stilo hjelme er stille og rolig på vej ind på markedet for kartinghjelme, og her får du også design, kvalitet og sikkerhed. Gokart hjelme af disse brands med SNELL 2015 (FIA/CIK) godkendelsen ligger primært prismæssigt mellem 4.000-4.800 kr.
Er du på udkig efter en billig gokart hjelm til indendørs gokart eller til hobbykørsel kan Sparco CLUB X1 være et alternativ inden du begynder at konkurrere mod andre. Den koster 799 kr. og herved har du en hjelm du kan afprøve lysterne med inden du gør dig de store investeringer.
Tendenser
Når du ser gokart i Danmark i de store mesterskaber som DM, Jysk Mesterskab, Sjællands Mesterskaber mv., vil du hurtigt se, at der er en tendens til malet gokart hjelme. Både nationalt som internationalt er det almindeligt at kørerne har malet deres hjelme, så man kan genkendes på banen, og samtidig adskille sig fra sine konkurrenter. Det er ikke alle hjelme som er godkendt til at blive malet på, men vælger man mærker som Arai, Bell og Stilo kan det lade sig gøre, så reglerne overholdes.
Bell Helmets er faktisk de eneste, som laver præfabrikerede hjelme med et design. Dette er et godt og billigt alternativ til en malet hjelm i ens første år indenfor sporten. At få malet sin egen hjelm kan være med til at give respekt på banen – Det er nødvendigvis ikke en ting der snakkes om, men sådan er spillets regler, især i internationalt karting. Hjelme bliver håndmalet, og bliver primært malet i Europa, hvor de dygtigste hjelmmalere findes. Her er det ikke unormalt at vente 3-4 måneder, da der er lang leveringstid grundet den store interesse for at få malet hjelme. Selvom de fleste af de europæiske malere lever af det bruges der ca. 20 timer pr. hjelm, hvor der er blandt andet er tørringsprocesser som er med til at det tager ca. 14 dage at have en hjelm færdigmalet fra start til slut.
Ved siden af Freem driver vi NJ Design, som primært designer hjelme og racerbiler. Det har vi gjort i over 10 år til kørere i hele verden, samt til mange top navne her i blandt Nyck De Vries, Stoffel Vandoorne, Dries Vanthoor mv. Denne designproces bliver udarbejdet i sammenspil med kundens ønsker, hvor en proces over 1-3 uger giver et færdigt designet resultat, som herefter bliver malet. Vi samarbejder med BS Design i Frankrig som maler til blandt andet 3 Formel 1 kørere. Herved går vi ikke på kompromis med kvalitet.
Pris på design af hjelme er 2.250 kr. og alt efter kundens ønsker, varierer prisen på maling af hjelm mellem 8.500-14.000 kr.
Ønsker du at se mere om vores kartingudstyr kan du se vores shop eller læse mere på vores hjemmeside. Vi har blandt andet hjelmtørre, drikkedunke, stødabsorberende puder til sædet mv. Kontakt os for spørgsmål og vejledning.